Siguranța alimentară
În circumstanțele actuale, siguranța alimentară are o importanță de prim ordin, deoarece face parte din măsurile de prevenire a infectării virotice. Ele se referă la cumpărarea alimentelor, la transportul și manipularea lor în casă și, evident, la pregătirea mesei, pe fondul siguranței alimentului sub toate aspectele.
- Cumpărarea alimentelor trebuie să respecte STRICT normele de protecție:
1. Spălarea mâinilor în condiții standard sau igienizarea lor înainte de a intra în magazin.
2. Igienizarea barelor de la cărucioare sau coșuri ; se pot folosi soluțiile aflate la intrarea în magazin.
3. Păstrarea distanței de 2 m față de alți cumpărători sau vânzători; masca este foarte utilă.
4. Folosirea mănușilor și a șervețelelor de unică folosință în manipularea alimentelor sau a pachetelor. Selectați alimentele perisabile și neperisabile, apoi le aranjați în pungi separate, încă de la casierie.
5. Plata să fie de preferat cu cardul, ușor accesibil, pregătit de acasă; la fel și numerarul, dacă este cazul.
6. La ieșirea din magazin, scoateți mănușile după regula stabilită. Aruncați-le în containerul indicat și igienizați-vă mâinile din nou. Masca o puteți păstra până acasă.
7. Timpul de staționare în magazin să fie minim, ceea ce presupune planificarea de acasă a cumpărăturilor.
8. Transportul alimentelor, a cumpărăturilor trebuie să evite sau să minimalizeze orice formă de contaminare, mai ales dacă se utilizează mijloacele de transport în comun sau taxiurile. Se impune o igienizare suplimentară, înainte de a intra în casă.
9. Manipularea și pregătirea alimentelor în casă ar trebui să înceapă cu spălarea și apoi cu selectarea lor. Spălarea alimentelor, în special legumele și fructele, să fie prelungită, cu apă de la robinet și săpun; uneori se folosesc și perii. Doar după aceea, cele perisabile se introduc în frigider/congelator (nu uitați să notați data pe pungă sau începerea pregătirii, adică gătitul propriu zis). În această perioadă, igienizarea mâinilor se va face de mai multe ori, prelungit, cu apă și săpun. Evident, pungile în care au fost alimentele se vor arunca în containere. NU le refolosiți!
10. Alimentele cumpărate trebuie să satisfacă nevoile tuturor membrilor familiei, de la copii la vârstnici.
11. Siguranța alimentară se referă și la măsurile generale legate de calitatea alimentelor: caducitate, perisabilitate, sursa. Repetăm obligativitatea citirii etichetelor.
12. Dacă se comandă de la laboratoare de mare încredere mâncare gata preparată, vor fi luate măsuri de protecție adecvate, la contactul cu furnizorul, la manipularea pachetelor, ambalajelor, tacâmurilor, sticlelor și paharelor și, evident, a banilor. Folosiți șervetele de hârtie proprii și NU pe cele care vi se oferă în pachetul comandat. Se reamintesc regulile sugerate în cazul cumpărăturilor din magazine.