Relaxare și Odihnă

Somnul este al treilea component vital al stilului de viață. Contribuția lui la fortificarea noastră este foarte importanta prin contribuția la păstrarea bioritmurilor. Pentru aceasta sugerăm:

  • Păstrați-vă programul de somn anterior.

  • Durata somnului sănătos este de  7-8 ore, din care o oră să fie înainte de miezul nopții.

  • Protejați-vă somnul de zgomot și lumină.

Beneficiile somnului se reflectă în prospețimea de la trezire, dar și în respectarea alimentației sănătoase din ziua următoare. Tulburările somnului (prea scurt, prea lung sau întrerupt) perturbă bioritmurile și funcțiile vitale ale organismului: tensiunea arterială, alimentația, capacitatea de concentrație, starea de bine.

Relaxarea din timpul zilei este adeseori necesară, mai ales acum, când suntem destul de încordați psihic. Nu trebuie să practicați ședințe de meditație sau yoga, dar dacă sunteți deja practicanți, continuați-le. Le puteți înlocui cu câteva  reprize de respirație conștientă, adâncă. Relaxarea apare imediat. Repetați-le în cursul zilei, mai ales când vă simțiți tensionați psihic.

Dacă vă simțiți obosiți, mai ales în partea doua a zilei, odihniți-vă 15-20 minute. Stați în fotoliu, comod, cu ochii închiși sau cu ochelari de soare dacă este lumina prea mare; gândiți-vă doar la lucruri plăcute. Reconfortarea este foarte benefică. Momentul actual oferă un unic prilej de abandonare a fumatului, sub orice fel. Priviți la statistici, toate confirmă gravitatea infecției la fumători.

Rolul mediei în această perioadă este important, deoarece informațiile corecte ne sunt foarte utile. Dar vizionarea non-stop a programelor de știri sau a dezbaterilor  trebuie limitată. Nu ne relaxează, din contra. Înlocuiți-la cu filme sau programe de muzică, de spectacole care au devenit disponibile datorita noilor strategii de solidaritate ale marilor instituții culturale din toată lumea. Să profităm de ele.  Nu doar ne cultivă, ci ne relaxează. Când ne reluăm activitățile normale, nu mai avem timp pentru ele. Plăcerea cititului ziarelor să o limitați  pe cât posibil. NU introduceți ziarele în casă; lăsați-le câteva ore pe balcon sau pe coridor și tot acolo să le citiți rapid. Renunțați la colectarea lor.  

Regruparea familială non-stop poate duce la o stare de tensiune și la mici conflicte care, prin repetare, devin nu doar deranjante, ci perturbă fortificarea organismului. Recomandarea psihologilor este de a fi toleranți la cote maxime. Să considerăm toleranța ca o formă de dragoste față de cei din jurul nostru, care oricum ne sunt foarte dragi. Păstrați-vă gândirea pozitivă chiar și atunci când vorbiți cu voi înșivă. Vă îndepărtează de frică, aceasta fiind un mare dușman al imunității.

Credința este păvaza noastră dintotdeauna. Să ne întoarcem fața spre ea. Sănătatea sufletului trebuie să o însoțească pe cea a trupului!