Bine ai venit la Forumul National de Preventie!

ATEROSCLEROZA POATE FI PREVENITA!

Prof. Dr. Dan Gaita

Prof. Dr. Dan Gaita

Potrivit unui nou raport al European Heart Network bolile cardiovasculare (cu referire aproape exclusiva la ATEROSCLEROZA) reprezinta în continuare, principala cauza de deces – în România, nivelul depasind 60%! La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români sufera de hipertensiune arteriala.

Sapte milioane de români sufera de una dintre manifestarile generalizate ale bolilor cardiovasculare.

Acesta este adevarul implacabil? Cu siguranta ca este un adevar, dar surprinzator pentru multi, nicidecum unul implacabil – deoarece în marea ei majoritate ATEROSCLEROZA POATE FI PREVENITA!!!

Cum? Nu trebuie decât sa urmam o serie de masuri de optimizare a stilului de viata (în principal legate de alimentatie, activitate fizica si lipsa fumatului), menite sa ne prelungeasca viata si sa o faca mai frumoasa. Este evident faptul ca pentru a fi eficienta, preventia trebuie asociata masurilor curative. Dar pentru a fi foarte eficienta trebuie pusa în practica înainte de aparitia bolii. Pentru ca preventia înseamna calea de pastrare a sanatatii si de încetinire a procesului de aparitie sau de evolutie a bolii. Preventia este extrem de importanta pentru ca poate reduce rata deceselor cauzate de bolile cardiovasculare cu 80% si a cancerului cu 70%!

Avem semnale în ultimii ani ca românii încep sa fie constienti de utilitatea preventiei – conform studiului national efectuat de Fundatia Româna a Inimii, peste jumatate dintre ei cunosc beneficiile unei alimentatii sanatoase si ale miscarii fizice zilnice. În privinta efectelor nocive ale fumatului, ponderea celor informati e si mai ridicata, aproape trei sferturi din populatie declarând ca au cunostinta de aceasta.

Dar simpla cunoastere a problemei nu este suficienta – alegera solutiei corecte este esenta problemei! Iar noi, cei peste 1000 de cardiologi din România, constituiti în Fundatia Româna a Inimii, avem nevoie de parteneriatul întregii societati si de voluntariatul organizatiilor ce pun grija fata de comunitate (referire directa la miscarea Rotary) în centrul actiunilor lor!

Sanatatea este în mâinile fiecaruia dintre noi, iar implicarea comunitatii locale ne ajuta sa o protejam.

Prof. Dr. Dan Gaita
Presedintele Forumului National de Preventie