Fara alimentatie sanatoasa nu exista preventie cardiovasculara
Stilul de viata sanatos are mai multe componente: alimentatia sanatoasa, activitatea fizica, strea de nefumator, consum moderat (sau deloc) de alcool, igiena corespunzatoare a somnului, coabitarea cu stresul.
Influenta alimentatiei asupra oganismului poate fi benefica datorita Alimentatiei Sanatoase, sau extrem de daunatoare, cauzata de Alimentatia Nesanatoasa.
Alimentatia Sanatoasa înseamna un consum moderat, dar variat, de alimente si preparate culinare pe care le dorim apetisante, gustoase si sigure, repartizate în 3 mese principale si, eventual, 2-3 gustari.
Scopul Alimentatiei Sanatoase este de a realiza un echilibru caloric si nutritiv. Echilibrul caloric înseamna asigurarea energiei de care avem nevoie, prin aportul zilnic corespunzator de calorii. Echilibrul nutritional se refera la prezenta în hrana noastra a substantelor nutritive în urmatoarele proportii: glucide (hidrati de carbon) aproximativ 50-55%, proteine 15-20% si lipide (grasimi) 30-35%. Acestea atrag dupa ele cantitati normale de vitamine si substante
minerale, dintre care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul si fierul. Aportul de sare ar trebui sa fie sub 5 g/zi, iar cel de lichide necalorice 2-3 litri/zi.
Alimentele sunt prietenii omului daca au anumite calitati. Nu exista alimente bune sau rele, ci alimente prietenoase sau mai putin prietenoase. Depinde de noi sa stim sa le selectam si apoi sa le consumam corespunzator.
Promovarea (mentinerea) sanatatii este probabil cel mai important beneficiu al Alimentatiei Sanatoase. Calitatea vietii, în toate aspectele sale, este si ea influentata de Alimentatia Sanatoasa: de la capacitatea de munca fizica sau intelectuala, la gândirea pozitiva, creatie, procreatie sau competitivitate. Asigurarea longevitatii departe de boli este un alt apreciabil beneficiu al Alimentatiei Sanatoase. Dar pentru a fi longevivi sanatosi, Alimentatia Sanatoasa
trebuie sa înceapa cât mai devreme si sa dureze practic nelimitat.
Prof. Dr. Nicolae Hâncu
Presedinte de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice