Cunoscutul specialist dr. Nicolae HÂNCU, Profesor emerit la Universitatea de Medicină și Farmacie „IULIU HAȚIEGANU” din Cluj-Napoca și Membru de onoareal Academiei Române, este solidar cu semenii, cărora le dă sfaturi de viață în lupta anti-COVID-19.

VIAȚA  SUB  ASEDIUL VIRUȘILOR (I)

NOUA NOASTRĂ VIAȚĂ

„Începutul primăverii coincidea cu începutul unui haos ce se revarsă peste meleagurile țării”. Așa își începe Lucian Blaga romanul autobiografic  „Luntrea lui Caron”. Era aprilie 1944 când lumea se îndrepta spre sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial… Câtă asemănare; tot început de primăvară și tot cu haos, dar la începutul altui război mondial, cel cu molima. De ce? Pentru că acest  ,,tsunami virotic” a devenit viral, precum știrile portate prin inteligența artificială. Cu viteza fulgerului a pătruns în toate ungherele vieții de pe pământ, șocând lumea, sănătatea ei, medicina, economia și ordinea socio-financiară pe planetă. Lumea toată, acum, la-nceput de primăvară, este diferită față de cea care era, cu câteva săptămâni în urmă, la sfârșitul iernii.  Cum ne-a influențat viața știm, vedem și simțim la tot pasul. Ceea ce nu știm, nu știe încă nimeni: Când va capitula virusul? În ce condiții și care este costul?  Cine va plăti cheltuielile de război?

În prima linie a frontului lupta este eroică. Toți cei aflați pe baricadele luptelor merită să fie denumiți EROI. Fără ei războiul ar fi pierdut. De aceia îi implor ,,se-ngrijească pentru a îngriji și de alții”. Dar trebuie să-i îngrijim și noi. Să învățam, deci, din experiența celor care au început războiul înaintea noastră.

Vârsta m-a trimis în „spatele frontului”. Aici nu sunt eroi. Aici este lumea cuprinsă deja de nostalgia normalului. O lume care speră, care visează, care dorește să fie solidară și chiar este solidară. Solidaritatea este un munte. Toți cei din jurul meu sunt pregătiți să-l urce. Lumea din spatele frontului caută refugii. Iată unul: mesajul din celebrul roman al lui Gabriel Garcia Marquez, „Dragostea în vremea holerei”.  Gabo ne semnalează că, în vremuri grele – holera era și ea necruțătoare – în om exista o forță dominantă care este iubirea, ca formă a dragostei de viață. Ea dăinuie în noi „toată viața” (sunt ultimele două cuvinte ale romanului). Să ne îmbogățim reamintindu-ne această bijuterie a patrimoniului cultural. Prin strălucirea ei ni se arată capătul tunelului. Noi trebuie să luminăm drumul spre el. Încerc să ajut la luminarea lui, sfătuind „cum să trăim”, astfel ca stilul de viață să ne fortifice fizic și psihic. Domeniul este foarte important și noi îl promovăm de o viață! Dar viața de acum este altfel. Este un ANTI-STIL DE VIAȚĂ.

„Anti-stilul” este rezultatul izolării sociale, al distanțării sociale, al aglomerării familiale, al stresului care la rândul lui are multiple cauze: grija pentru cei dragi, aflați aproape sau departe, frica unei eventuale carantinări, nesiguranța profesională, financiară, economică și chiar temerile legate de spectrul sărăciei. În acest timp,  „Sabia lui Damocles”, infectarea, stă mereu deasupra noastră. Toate acestea au năvălit peste noi precum lava unui vulcan. A trebuit să le acceptăm de la o zi la alta, ceea ce nu înseamnă că știm și că putem să ne adaptăm.

Consecințele „anti-stilului”, în lumea din ,,spatele frontului”  sunt  deja semnalate de către medici și psihologi, la fel ca predicția agravării lor. Este vorba despre: modificarea alimentației, inactivitatea fizică, perturbarea  somnului, a bioritmurilor, oscilațiile tensiunii  arteriale și ale glicemiei, creșterea în greutate, dereglarea tranzitului intestinal, neadaptarea  la singurătate,  izolarea impusă sau  cea auto-adoptată, obsesiva igienă protectoare.

Și…au trecut doar câteva săptămâni. Ce facem  în restul primăverii sau poate chiar a verii? Lunga experiență profesională îmi spune că pot fi util, de aici din ,,spatele frontului”. Doresc să sfătuiesc, pentru că asta fac de o viată, dar repet, ACUM VIAȚA ESTE ALTFEL. Ne vom adapta noii vieți. Vom modifica ceea ce se poate și vom coabita cu restul. Nu putem modifica vârsta, dar îl modificăm pe vârstnic. Vieții „Anti-stil” care fragilizează corpul îi opunem STILUL OPTIMIZAT CARE NE FORTIFICĂ ORGANISMULUI, FIZIC ȘI PSIHIC.

  • FORTIFICAREA ORGANISMULUI ÎNSEAMNĂ: funcționarea normală a tuturor organelor și sistemelor, creșterea capacității de apărare antiinfecțioasă, menținerea unui nivel adecvat de activitate intelectuală, creativitate, productivitate, un bun antrenament fizic, echilibru psihic și sufletesc, care permit lupta cu stresul.

  • O persoană fortificată  știe să se bucure de viață, toată  viața!

Prof. dr. Nicolae HÂNCU