VIAȚA SUB ASEDIUL VIRUȘILOR (II)

SFATURI UTILE PENTRU NOUA NOASTRĂ VIAȚĂ

Metodele de fortificare a organismului, adaptate perioadei pe care o trăim sunt: siguranța alimentară, un model sănătos de alimentație, mișcare moderată dar zilnică, somn odihnitor, adaptarea la singurătate sau la aglomerarea familială, evitarea fumatului sub orice formă, reconsiderarea mesajelor din media, păstrarea gândirii pozitive, a echilibrului psihic și sufletesc prin întoarcerea la credință și aderența la măsurile de protecție. Toate acestea ne ajută și în lupta cu stresul.

# Noua viață pe care, sub asediul virușilor, suntem obligați să o urmăm, se caracterizează prin: izolare, stres psiho-socio-economic, tendința la alimentație nesănătoasă, scăderea nivelului de activitate fizică, tulburări de somn, variații ale greutății corporale, adaptare dificilă la singurătate și aglomerarea familială. Sub influența acestor factori organismul se fragilizează, iar lupta anti COVID-19 devine dificilă.

# Fortificarea organismului este astfel un imperativ absolut. Ea se poate obține prin angajarea noastră totală într-un nou stil de viață care constă în:

  • Adoptarea unei alimentații sigure și sănătoase, pentru toți membrii familiei, indiferent de vârstă.

  • Practicarea activității fizice ,,de apartament” sau, eventual, afară, cu condiția respectării ordonanțelor militare. Cooptați-vă și copiii!

  • Asigurați-vă somnul odihnitor, nu vă schimbați programul de culcare și trezire.

  • Odihniți-vă, relaxați-vă, modificați-vă vizionările tv, fiți toleranți în cadrul noilor condiții de aglomerare familială; gândiți pozitiv.

  • Sănătatea sufletului este mai mult ca oricând necesară pentru fortificarea organismului; întoarceți-vă la credință.

  • Respectați ÎN TOTALITATE ȘI PERMANENT regulile de protecție individuală și colectivă.

  • Dacă aveți o boală cronică cunoscută, aflată sub tratament, asigurați-vă că aveți suficiente medicamente și alte elemente de control;  verificați posibilitățile de contact cu medicul de familie sau cu cel specialist.

Tuturor celor care sunt pe baricadele luptei antivirotice, cu emoție îi rog să se îngrijească, pentru a îngriji și pe alții. Noi toți, cei din spatele frontului, să ne asigurăm că facem tot ceea ce se poate pentru a fi solidari cu toți și în toate formele. Nostalgia normalului se va transforma într-o imensă bucurie când ne vom reîntâlni cu el.

Prof.dr. Nicolae HÂNCU