Mișcarea
Activitatea fizică trebuie să facă parte din noua viață, deoarece contribuie mult la fortificarea organismului. Iată câteva sfaturi:
1. Pentru cei foarte mulți care locuiți în spații reduse, practicarea gimnasticii este salvatoare: 3-4 reprize de câte 10 minute, repartizate în cursul zilei, vă dinamizează imediat, iar prin repetarea zilnică urmează și fortificarea. Programele de gimnastică on-line sunt foarte folositoare.
2. Dacă aveți în casă ,,banda” sau ,,bicicletă”, activați-le! Folosiți-le cât mai des cu putință. Pe bandă să vă urcați cu încălțăminte sport, NU desculț, în șosete sau cu papuci de casă.
3. Mersul prin casă este și el o soluție, de exemplu în timp ce vorbiți la telefon sau urmăriți programele tv. Măsurați-vă pașii și veți fi plăcut surprinși să vedeți la ce performanță ajungeți.
4. În cazul în care puteți ieși din casă într-un spațiu SIGUR, plimbați-vă sau alergați conform programului anterior, dar respectați ordonanța militară. Folosiți pantofi sport fără șireturi pentru a limita, eventual, contaminarea prin șireturi. NU este nevoie de mască daca sunteți depărtați fizic de alte persoane, dar distanțarea este obligatorie!
5. Dacă sunteți neantrenați, intensitatea gimnasticii de acasă va crește progresiv: de la 10 la 30 de minute în 7 zile.
6. Stimulați-i și pe ceilalți membri ai familiei, cu deosebire pe copii, în practicarea activității fizice ,,de apartament”. Fiți inventivi, creați jocuri sau mini competiții care devin stimulative. Dansul pe un fond muzical antrenant este deosebit de atractiv.
7. Vârstnicii nu sunt scutiți de practicarea mișcării, care va fi adaptată la gradul de antrenament pre-existent și la existența anumitor boli. Chiar dacă articulațiile ,,devin sonore”, în câteva minute se vor ,,unge” și urmează o plăcută stare de bine. 8. Profitați de orele cu soare, pe balcon și în grădină. 30 de minute de expunere va crește ,,producția internă” de vitamina D, foarte necesară mai ales acum, primăvara.