Am castigat impreuna o batalie!

Prof. Dr. Florin Mihaltan

Colaborarea în cadrul Forumului de Preventie capata contururi distincte pe zona combaterii si controlului tabagismului. Initial a fost doar o scrisoare adresata pentru Parlamentul României semnata de majoritatea reprezentantilor de asociatii profesionale si de catre unii presedinti de comisii de specialitate si ONG-uri.
Ulterior lucrurile au evoluat si anul acesta a debutat cu scrisoarea deschisa adresata primului ministru si ministrului sanatatii dar si cu conferinte de presa de combatere cu argumente medicale si economice a memorandumului adresat Uniunii Europene în momentul când se luau decizii importante conform Diectivei UE legate de consumul de tutun.Recent s-a anuntat ca s-au luat decizii importante la nivel de UE precum:

  • acoperirea pe suprafata de 75% a pachetelor de tigari
  • interdictia unor arome caracteristici si restrictia folosirii unor arome si aditivi periculosi
  • interdictia tigarilor “ slim”
  • dreptul fiecarui stat de a adopta masuri nationale mult mai puternice ca de exemplu pachetul “generic”
  • legislatie de produs farmaceutic care sa regleze problema tigarii electronice

Am câstigat împreuna o batalie dar mai este mult pâna când vom fi învingatori în lupta finala. Sper ca acest elan si aceasta colaborare sa continue si am credinta ca împreuna putem sa demonstram ca lobby-ul antifumat la noi în tara este mai puternic decât cel întretinut de industria tutunului.

Prof. Dr. Florin Mihaltan
Presedinte Societatea Româna de Pneumologie